Assalamualaikum dan selamat sejahter semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua"Ilmu itu harus dimanfaatkan, diajar dan disampaikan kepada orang lain walaupun hanya sepatah kata, kerana ilmu yang menimbun kelak hanya akan merugikan"
Kongsikanlah ilmu-ilmu yang ada di sini dengan seadanya NAMUN semua gambar adalah Hak Milik Peribadi Keluarga Rose@QasehNurlisa.

Translator

Tuesday, December 3, 2013

Tauhu Goreng Udang Kering ( bukan....Tahu tak goreng udang kering ya....)

Hari ni husben mintak buat menu 'like' dia..tak terkira dah likes' dia tu. Harus menang anugerah kalo ada pertandingan tauhu goreng ngan udang kering.Al-kisahnya masa gi kursus di Kedah Tahun 2012..fuh..lama punye citer ni..berabuk..'hashummm' bersin plak. Hotel tempat menginap tu hidangkan respi ni..Rose plak tak blh tengok benda 'baru' apatah lagi rasanya spesel. Balik je terus 'try n error' uols buat menu berdasarkan pengalaman mata dan lidah semata. Alhmdulillah mr. husben suka plak asalkan jangan masiiin. Tu je pantangnya.Nak jadi citer..bile gugel..banyak rupenya respi ni. Pe kata kita tengok respi ni...oleh nOOrsha@myresepi.com..mintak izin ya nOOrsha..saya kongsikan respi ni tapi saya menderhaka sikit ( lama dah..) tambah sana sini ikut pengalamn saya..2012 tu.. Ape pun rasanya tetap marbeles...Cuba ya

Fokus gambar depan tu je ok.Nmpak tak udang kering sebijik2 tu..sedaaap

Sumber/Resepi: nOOrsha@myresepi.com
Olahan : Rose@QasehNurlisa.blogspot.com

Bahan-bahan ( - )

  • 4 keping tauhu - potong empat (Rose belah 2 tapi tak putus)
  • 15 tangkai cili kering ( Rose buh 10 je..)
  • 1/2 biji bawang besar ( 1 biji..banyak pes)
  • 5 biji bawang putih
  • segenggam udang kering - rendam seketika (Ikut pengalaman  Rose guna udang kering yang tak de kulit tu...bila di goreng garing fuh...sedap bangat sbb pejal-pejal )
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato ( air asam jawa pn blh)
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan kicap pekat( tak letak)
  • sedikit garam jika perlu
  • sedikit gula jika perlu

Cara-cara

  1. Goreng tauhu hingga kekuningan. Jangan terlalu lama, bimbang tauhu rasa agak 'kering' bila dimakan.
  2. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih dan udang kering.( Mr hsben n anak suka udang tu goreng gitu je..tak dikisar)
  3. Tumiskan bahan² yang telah dikisar hingga garing.
  4. Setelah garing, masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis dan kicap pekat. Kacau lagi.
  5. Rasa dahulu. Jika tak cukup masin @ manis, tambah garan dan gula mengikut citarasa.
  6. Taburkan @ Gaulkan sambal keatas tauhu tadi.... selamat mencuba :) (Rose goreng sekejap tauhu tu dengan sambalnya bagi 'mesra' gitu..) 

No comments:

Post a Comment

Silakan