Assalamualaikum dan selamat sejahter semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua"Ilmu itu harus dimanfaatkan, diajar dan disampaikan kepada orang lain walaupun hanya sepatah kata, kerana ilmu yang menimbun kelak hanya akan merugikan"
Kongsikanlah ilmu-ilmu yang ada di sini dengan seadanya NAMUN semua gambar adalah Hak Milik Peribadi Keluarga Rose@QasehNurlisa.

Translator

Thursday, December 12, 2013

Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Assalam.. hari ini apa khabar.Moga sihat dan sejahtera selalu.Semalam Rose jalan2 di internet cari resepi kek coklat yang baru.Yang moist berkrim tu dah selalu buat jadi nak yang versi lain plak. Nak dijadikan cerita tersinggah kat umah teratak mutiara kasih oleh linapg dan tertarik ngan kek coklat lapis krim cheese kukus tu. Pas ketuk pintu umah baru buat kek ni. Betul kata linpg, tengok gambar kek ni terus jatuh cinta. Pun senang je buat kek ni..gerenti jadi.Bahan-bahannya pun ada kat dapur tu godek2.Pas siap kukus je terus ngap..ngap..tak sabar nak rasa.lembut, lemak2 cheese dan sedap rasa kokonya. Bila simpan dalam peti ais lagi sedap rasanya dan rupanyapun mantain cantik..ganding ngan air teh o panas..ermm..nyum..nyum. Jom tengok resepinya..mohon share kat sini ye linapg.Rose ikut resepi asal kecuali koko dan baking soda je ubah sikit.


 Atas rupa kek lapis bila dah siap masak. Nipis je kan..len kali nak try buat dalam loyang kecil sikit bagi tebal kejadiannya. Kat bawah gambar kek dah dipotong.
Warna coklat selang ngan krim cheese nampak glam gitu.Cuba buat ye.


RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Rujukan Dari Sifu : Yatie Ratu Talam n Hana n linapg
(Loyang 8x8x3)

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus - lina pg gn 50g
  • 1 biji telur gread A
  • 1 sudu besar air - lina pg guna susu cair
  • 1 sk jus lemon
  • 1 sudu besar tpng gandum - lina pg gn tepung Hong Kong
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air, jus lemon dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko* (lina pg n Rose gn 1/2 cawan)
  • 1 sudu kecil baking soda* (lina pg n Rose gn 1/2 sk)
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian untuk selang seli ngan lapis cheese nanti
CARA MEMASAK
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.(Last punya lina pg kukus selama 30min)
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
    He2.. Tak sempat nak ikut no.6 tu..tak sabar..potong terus ngap...sedap yummy!

2 comments:

  1. Terima kasih sudi cube rcp dari blog saya n bg credit back link.
    Nampak sedap tu

    ReplyDelete

Silakan