Pagi ni cadang nak masak menu simple dimple...mee goreng mamak.Alkisahnya, semalam waktu balik dari window shopping si kecik mintak singgah pekena teh tarik ngan mee goreng mamak kat Warung Mamak Ghani. Ramai gak la pelanggan kedai tu.Bukan tak ada pilihan lain..roti telur ke..tosei ke..roti nan ke..tapi mee mamak juga nampak mengancam.Jadi, sebelum ngap sempat snap pic dia.Saje2 nak banding ngan mee mamak yg kita wat nanti.Tak ada niatpun nak lawan M..A..M..A..K. Yang penting famili kata sedapkan!
Jom tengok bahan-bahannya.
Mee Goreng Mamak
Resipi dan olahan: Rose@QasehNurlisa
Bahan-bahan:
1kg mee kuning
6 ulas bawang merah+ 2 ulas bawang
putih (kisar)
Isi ayam secukupnya (potong ikut
suka)
Udang kering sedikit ( kisar -ni
sebenarnya yang kasi rasa mee mamak ori tu)
3 sudu besar cili giling ( cili boh
pun boleh)
Air sedikit untuk bagi sebati mee
dan bahan tumisan
1 keping tauhu,1 keping fish cake,6
biji fish ball (potong dan goreng dahulu)
Sayur-sayuran: cili hijau dan tomato
(potong nipis), kentang (sebiji-rebus dan potong kecil), taugeh,sawi
3 biji telur, minyak , garam, kicap manis , sos tiram
Caranya
1. Tumis bawang merah,putih, udang kisar dan masukkan cili giling
2. Masak hingga pecah minyaknya.
3. Masukkan kicap, sos tiram, garam dan sedikit air
4. Masukkan ayam dan goreng lagi
5. Masukkan mee kuning, fish cake, fish ball, tauhu goreng
dan sayuran tadi.Goreng lagi hingga mesra.
6. Buat satu lubang di tengah mee dan pecahkan telur.Kuatkan sikit api dan
kacau telur cepat2 supaya jd hancur
7. Kecilkan api dah gaul dengan mee
tadi.
Siap untuk dimakan.Mare..mare..mare
No comments:
Post a Comment
Silakan