Assalamualaikum...ape khabar..sihat2 saja ye
N3 kali ini, Rose nak kongsikan respi Sizzling Mee @ Mee Asap yang mudah dan sedap. Siapa suka sizzling mee angkat tangan!! Malu eh...tak pe.Kalau suka tak payah lagi bersusah-susah ke pasaraya Giant/Tesco/Jusco dll semata-mata mengidam sizzling mee.Kalau bulan pose plak..jangan cuba2 test power mengoder last2 minit sebelum berbuka..alamat masuk anginlah perut tu nanti.Mari kita belajar buat sendiri supaya boleh jimat bajet....setuju tak..yang penting sekali, rasanya sedapppp gitu.Untuk menambahkan kesedapan 'mata' hidangkanlah dalam plate sizzling yang boleh dibeli di kedai pinggan mangkuk he2...betul...tak tipu.Harga dah lupa sebab dah lama beli (2009) Jom tengok bahan-bahannya ya..
Chop Stick tu beli khas untuk mr husben...saya tak pandai guna, lebih rela bersudu dan bergarfu
Sizzling Mee
Olahan : Rose@QasehNurlisa
Bahan-bahan:
Bahan Untuk Buat Sos:
3 cawan stok ayam
1 biji telur
3 tangkai cili kering
3 hiris halia
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji cendawan kering (shitake)-rebus dulu sampai lembut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
Sedikit tepung jagung + air
Garam, minyak masak & serbuk lada sulah
1 keping yee mi
80 gm daging ayam (potong kecil-kecil)
2 biji carrot (potong serong)
1 tangkai sayur choy sam
Sedikit lobak merah
Cara-cara:
Celur mee dalam air mendidih. Angkat dan toskan. panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan sedikit bawang putih hingga garing. Masukkan 3 tangkai cili kering tadi.Masukkan stok ayam,sos tiram, minyak bijan, garam dan lada sulah. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung dan kacau hingga kuah pekat. Tumiskan lebihan bawang putih & daging ayam. Masukkan sayur-sayuran dan sos pekat tadi. Masukkan mi yee & masak selama 2 minit. Pecahkan telur dan biarkan mendidih. Tutupkan api. Panaskan pinggan sizzling hingga cukup panas. Masukkan yee mi tadi.Sedia untuk dihidangkan.
**kalo nak pedas tambah lada hitam masa menumis
**Lagi power kalo makan dengan cili potong dan kicap
Tips: Plate besi tu selepas digunakan terus dibasuh dan terus panaskan di atas api hingga plate benar-benar kering, sejukkan baru disimpan
No comments:
Post a Comment
Silakan