Assalamualaikum dan selamat sejahter semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua"Ilmu itu harus dimanfaatkan, diajar dan disampaikan kepada orang lain walaupun hanya sepatah kata, kerana ilmu yang menimbun kelak hanya akan merugikan"
Kongsikanlah ilmu-ilmu yang ada di sini dengan seadanya NAMUN semua gambar adalah Hak Milik Peribadi Keluarga Rose@QasehNurlisa.

Translator

Thursday, December 12, 2013

Puding Roti Keju Dengan Sos Kastard

Assalam...Kalau ada lebihan roti di dapur jangan dibuang ye.Roti yang dah hampir tarikh luput misalnya boleh dimanfaatkan menjadi puding roti keju.Enaknya dimakan dengan sos kastard.Mudah je resipinya.Biasanya Rose mintak anak-anak perempuan yang semakin membesar tu buat step by step. Ibu duduk sebelah jadi pemantau.Siap pegang senduk lagi he..he..tak adalah. Ingat lagi pesan arwah mak..walau setinggi dan sebesar manapun jawatan dankedudukan kita...perempuan tetap perlu  tau memasak. Itulah antara sebab anak-anak diajar ke dapur bila saja masa terluang.Pengalaman mengajar kita, orang yang selalu ke dapur ni murah rezeki dan senang hidupnya.Betul tak? Melalut plak..balik kisah puding ni 'laku' kalau dimakan suam-suam dengan sos kastard dari peti ais.Suam+sejuk...erm..sedap.Pas tu minum pulak teh o panas atau ais ke.Ikut la rasa masing-masing ye.Resipi di bawah panduan sahaja.Ubahsuailah mana perlu esp bahan apa yang ada di dapur he2. 



Loyang kecik je tu. Bila dah siap bakar.

Bila dah potong. Curahkan sos kastard...nampak mewah, Yummy..yummy


Puding Roti Keju dgn Sos Kastard


Resipi dan olahan: Rose@QasehNurlisa
Bahan-bahannya: 

  • 8-10 keping roti gadenia ( roti berbuku tupun boleh juga)
  • 2 cawan susu segar
  • 1/2 cwn gula perang
  • 250gm Krim Cheese (Rose guna brand Tatura)
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sudu esen vanilla
  • Kismis/buah campur untuk hiasan

Caranya


  1. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam bekas. 
  2. Masukkan susu segar dan rendam sekejap lebih kurang 10 minit.
  3. Sementara itu, pukul krim cheese hingga gebu dan  masukkan  telur
  4. Masukkan gula perang + esen vanilla
  5. Masukkan roti yang telah direndam dalam susu tadi ke dalam loyang pembakar. (Griskan loyang dengan sedikit mentega)
  6. Tuang cream cheese tadi ke atas roti 
  7. Hiaskan dgn kismis/buah campur
  8. Bakar dlm oven selama 20 minit-30 minit = 180 'C
  9. Tunggu sejuk..baru potong. 

Bahan-bahan Sos Kastard:
1 tin susu cair
2 sudu kastard (Tambah pewarna kuning jika mahu)
3 sudu gula
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya: Masak semua bahan dengan api kecil hingga pekat berkilat.

No comments:

Post a Comment

Silakan