Loyang kecik je tu. Bila dah siap bakar.
Bila dah potong. Curahkan sos kastard...nampak mewah, Yummy..yummy |
Puding Roti Keju dgn Sos Kastard
Resipi dan olahan: Rose@QasehNurlisa
Bahan-bahannya:
- 8-10 keping roti gadenia ( roti berbuku tupun boleh juga)
- 2 cawan susu segar
- 1/2 cwn gula perang
- 250gm Krim Cheese (Rose guna brand Tatura)
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu esen vanilla
- Kismis/buah campur untuk hiasan
Caranya:
- Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam bekas.
- Masukkan susu segar dan rendam sekejap lebih kurang 10 minit.
- Sementara itu, pukul krim cheese hingga gebu dan masukkan telur
- Masukkan gula perang + esen vanilla
- Masukkan roti yang telah direndam dalam susu tadi ke dalam loyang pembakar. (Griskan loyang dengan sedikit mentega)
- Tuang cream cheese tadi ke atas roti
- Hiaskan dgn kismis/buah campur
- Bakar dlm oven selama 20 minit-30 minit = 180 'C
- Tunggu sejuk..baru potong.
Bahan-bahan Sos Kastard:
1 tin susu cair
2 sudu kastard (Tambah pewarna kuning jika mahu)
3 sudu gula
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya: Masak semua bahan dengan api kecil hingga pekat berkilat.
No comments:
Post a Comment
Silakan