A very good morning n salam pagi damai yang syahdu....ahaa..kalau intro camni mesti ada N3 spesel akan muncul tuk menu hari ni.Bukannya apa..dah agak lama juga dapur ni tak dijengah menu barat. Hah! Lamb Chop? Chicken Chop? Eeeeee...Selalunya ngeri ibu2 bila sebut menu baratkan.Nak memerap lagi..buat sos lagi..coleslaw n kentang putar bagai.Huh! semput dibuek eh. Tapi Rose beruntung dan tak fenin kepala sebab dah merancang dari awal lagi.Beli je daging ari tu terus cuci dan buat bahan perapannya.Tolak portion hari ni...ada baki lagi tuk lunch ala western mungkin minggu depan kot. Sekalung terima kasih pada Kak Ita Masam Manis dengan resepi istimewa Chef Amir.Moga dimurahkan rezki kerana sudi berkongsi ilmu dengan ibu2 seperti Rose yang suka menyajikan menu-menu tuk menggembirakan seisi keluarga. Kali ni Rose ikut seratus peratus resipi tu sebab nak cuba rasa baru.Ternyata tak sia-sia kumpul bahan dan buat perapannya.Chef Class gitu!Anak-anakpun puji sosnya yang malatop..sebijik yang dijual dikedai tu..kata anak-anak. Alhamdulillah.Buat pulak coleslaw dan kentang putar ala kfc tu..maka bermenu baratlah kami sekeluarga ari tu cuma tak sembang slang omputeh je he..he..Rose mohon share resipi spesel tu di sini.Kredit untuk Kak Ita dan Chef Amir skali lagi. Jom tengok resipi kat bawah.
Taraaa...siap pun nyum nyum.Masa nak snap tu tak sempat letak mayonis dan sos sebab semua dah lapar he2.Paling best..part sos dia tu..wallah..anak-anak siap buat berger ayam plak makan dengan sos tu waktu makan malam.Emm best!
LAMB CHOP
Resepi : Chef Amer Hamzah
Sumber Resepi:-Kak Azlita
10 keping kambing Lamb Shoulder
Bahan Perapan
8 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah India
1 batang serai
130 gm minyak jagung atau Olive Oil
70 gm air
30 gm lada hitam biji
40 gm gula pasir atau Brown Sugar
5 gm Paprika
10 gm serbuk Stock Perang ~ Jenama Knor
50 gm sos HP original
25 gm Yellow Mustard
2 gm Tyme
2 gm Rosemary
10 gm garam ( Rose tak letak sebab husben bimbang masin)
Bawang putih, bawang merah, serai, minyak jagung dan air di kisar bersama hingga halus
Lada hitam biji di tumbuk atau dikisar kasar
Campurkan semua bahan perapan kecuali Rosemary
Bila dah sebati baru masukkan Rosemary
Lumurkan pada daging di kedua-dua bahagian
Susun dalam bekas dan perap semalaman
BLACK PEPPER SAUCE
Resepi : Chef Amer Hamzah
Sumber Resepi-:Kak Azlita
40 gm mentega
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 gm bawang Holland
10 gm carrot
10 gm Celerry
1 keping Bay Leaf
1 gm Thyme
1 gm Oregano
1 gm Parsley
15 gm lada hitam biji
20 gm serbuk Stok Perang ~ jenama Knor
20 gm tepung
600 ml air
15 gm gula
5 gm garam
5 gm serbuk secukup rasa
25 ml krim tenusu
Cara-cara-:
Karot dan celery juga di kisar
Lada hitam pula ditumbuk atau dikisar kasar
Bahan-bahan ini dikisar tanpa menggunakan air
Mula-mula kita panaskan mentega
Ita tambahkan sedikit minyak olive oil
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan bawang Holland hingga garing
Kemudian masukkan karot dan celery masak lagi hingga garing
Selepas itu kita masukkan pula daun bay dan herba kacau perlahan
Masukkan pula tepung dan serbuk stok perang dan kacau hingga ia menjadi pes yang pekat dan hitam
Masukkan lada hitam dan kacau dengan api perlahan hingga naik bau
Tambahkan air dan bahan perasa, didihkan perlahan sambil di kacau hingga kuahnya sedikit pekat
Akhir sekali masukkan krim dan kacau rata
No comments:
Post a Comment
Silakan