Sponge Cake With Blueberry Filling
MaDiHaA adaptasi dari resepi Kek Span Coklat (Noraini
Zakaria)
Sumber : Rahel
Bahan:
240g tepung kek/tepung superfine
130g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila
Cara:
1. Panaskan oven. Griskan acuan. Alas dasar acuan dgn baking paper.
2. Pukul telur, gula, ovallet, tepung s'fine, BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3. Perlahankan mixer, masukkan susu cair & esen vanilla. Teruskan lagi memukul selama 5 minit. Tuangkan minyak & gaul sebati.
4. Tuang ke dalam acuan. Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
Sumber : Rahel
Bahan:
240g tepung kek/tepung superfine
130g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila
Cara:
1. Panaskan oven. Griskan acuan. Alas dasar acuan dgn baking paper.
2. Pukul telur, gula, ovallet, tepung s'fine, BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3. Perlahankan mixer, masukkan susu cair & esen vanilla. Teruskan lagi memukul selama 5 minit. Tuangkan minyak & gaul sebati.
4. Tuang ke dalam acuan. Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.
Bila
kek sudah masak, telangkupkan (atas redai) selama 5 minit. Keluarkan kek
& boleh dihidangkan atau dihias dengan aising kegemaran.
Blueberry Cake (Sponge Cake)
Bahan2
1 biji kek span vanila (seperti resepi di atas)
Filling blueberry secukupnya
500 ml fresh cream/ non diary whipping cream
Bahan sirap lemon (sapu sebelum letak bluberry filling dan fresh cream atas sekali)
30 gm gula pasir
150 ml air suam
1 biji lemon (ambil jusnya)
Cara menyediakan
1.
Sediakan dahulu kek span vanila (seperti resepi di atas) &
sejukkan dahulu kek. Sementara itu.. sediakan sirap lemon dengan
melarutkan gula dalam air suam & campurkan dengan jus lemon.
Ketepikan dahulu.
2. Putar fresh cream/whpping cream sehingga gebu. Jangan terlalu lama memutar, berhenti bila nampak fresh cream dah gebu & kaku.
3. Kek span vanilla di belah/potong kepada 3 lapisan.
4.
Letakkan satu lapis kek di atas papan kek.
Basahkan lapisan kek dengan sirap lemon menggunakan berus kuih sehingga
permukaan kek agak basah. Kemudian sapukan di atas kek dengan lapisan
nipis bluberry filling & akhir sekali sapukan pula dengan fresh
cream.
5.
Lapiskan pula dengan lapisan kedua kek & ulang proses yang sama
seperti step no. 4 di atas. Teruskan dengan lapisan ke tiga tetapi untuk
lapisan ketiga atau yang terakhir ini cukup sekadar dibasahkan dengan
sirap lemon sahaja di atas permukaan kek.
6.
Sapukan keseluruhan kek dengan fresh cream & licinkan fresh cream
tersebut.. Hiaskan
dengan lebihan blueberry filling di atas kek.
Bahagikan kek kepada 3 bahagian ( gunakan pisau atau benang).Jika tidak yakin mudah je..bahagikan adunan kepada 3 dan bakar selapis demi selapis.Selamat bukan!
Sapukan sirap lemon hingga keseluruhan kek basah.Sapukan jem blueberry dan susun buah blueberry di atasnya.Terlupa snap gambar masa ni
Paipkan whipp cream di atas blueberry filling dan buah blueberry tadi hingga tutup kesemua bahagian
Akhirnya sapukan keseluruhan kek dengan whipp cream dan sejukkan dalam peti ais sebelum dimakan
Dahpun siap..silakanlah semua
No comments:
Post a Comment
Silakan