Ok macam biasa kita tengok respi ni. Alhamdulillah Rose dah biasa sangat buat ikan taucu ni jadi tak yahlah mintak bantuan pak cik gugle...bahagia rasanya bila anak-anak n husben makan bertambah-tambah. Dibenarkan mengopy dan mengepes respi ni kecuali gambar-gambar yang diisytiharkan Hak Milik Peribadi Rose@QasehNurlisa
Resipi Warisan : Rose@QasehNurlisa
Ikan Siakap Goreng Masak Taucu
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap sederhana besar (ikutlah ikan apa dan berapa orang nak makan.. yang ni untuk 4 orang makan sampai malam...he2)
2 camca besar taucu ( biasa guna taucu 'Opah' dalam botol tu..kalau yang warna hitam tu tak berapa umph rasanya..bukan sebab kalernya ye tuan puan)
1 camca besar kicap manis cair ( tak letakpun tak ape)
2 cawan air (Rose suka kuah banyak)
Sedikit sos ikan
2 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
6 biji cili api ( pedas baru umph...tak mesti letak ya)
1 inci halia - dihiris nipis
1 biji bawang besar - potong bulat-bulat
1 ekor ikan siakap sederhana besar (ikutlah ikan apa dan berapa orang nak makan.. yang ni untuk 4 orang makan sampai malam...he2)
2 camca besar taucu ( biasa guna taucu 'Opah' dalam botol tu..kalau yang warna hitam tu tak berapa umph rasanya..bukan sebab kalernya ye tuan puan)
1 camca besar kicap manis cair ( tak letakpun tak ape)
2 cawan air (Rose suka kuah banyak)
Sedikit sos ikan
2 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
6 biji cili api ( pedas baru umph...tak mesti letak ya)
1 inci halia - dihiris nipis
1 biji bawang besar - potong bulat-bulat
1 biji timun ( bisanya Rose belah macam buat acar tu..terpulangla ye)
5-7 biji cili hijau ( belah tengah tapi tak putus)
2 keping asam keping ( jika saiz besar letak satu cukup)
Kunyit dan garam untuk menggoreng ikan
Bawang goreng untuk hiasan
Cara-caranya:
5. Masukkan kicap manis, asam keping dan sos ikan secukup rasa ( garam tak letak sebab ikan tadi dah cukup masin) 6. Masukkan timun,cili hijau, cili api dan bawang besar. Tutup sekejap dan bolehlah angkat Hidangkan dengan bawang goreng jika suka.** Tips: Asam keping dibuang kalo nak simpan taucu tu tuk esok hari..nanti masam plak.
No comments:
Post a Comment
Silakan