Secara amnya,
telur adalah salah satu bahan terpenting bila kita hendak membuat kuih, roti,
pastri & kek khasnya. Fungsi telur adalah untuk menyebatikan semua bahan2
dalam adunan & melembabkan teksturnya. Sebagai contoh, dalam pembuatan kek
coklat, biasanya telur gred A atau double AA yang akan digunakan kerana saiznya
yang lebih besar & supaya kek lebih lembap berbanding menggunakan gred
telur yang lain.
Jumlah isipadu kandungan telur juga lebih banyak & menepati kuantiti yang diperlukan dalam resepi kerana jumlah udara dalam telur gred A & double AA kurang berbanding menggunakan telur gred C & B. Jika hendak di terangkan lebih ringkas lagi, sebenarnya telur gred A & double AA mempunyai kuning telur yang lebih besar & kandungan putih telur yang lebih banyak, sesuai untuk membuat meringue, sponge cake & etc....
Tahukan anda telur yang telah lama atau matang (asalkan tidak melebihi tarikh luput) lebih sesuai digunakan untuk membuat kek kerana proteinnya lebih relax. Lebih mudah untuk putih telurnya kembang dan bertanduk apabila dipukul.
Jumlah isipadu kandungan telur juga lebih banyak & menepati kuantiti yang diperlukan dalam resepi kerana jumlah udara dalam telur gred A & double AA kurang berbanding menggunakan telur gred C & B. Jika hendak di terangkan lebih ringkas lagi, sebenarnya telur gred A & double AA mempunyai kuning telur yang lebih besar & kandungan putih telur yang lebih banyak, sesuai untuk membuat meringue, sponge cake & etc....
Tahukan anda telur yang telah lama atau matang (asalkan tidak melebihi tarikh luput) lebih sesuai digunakan untuk membuat kek kerana proteinnya lebih relax. Lebih mudah untuk putih telurnya kembang dan bertanduk apabila dipukul.
No comments:
Post a Comment
Silakan