Assalamualaikum dan selamat sejahter semua

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua"Ilmu itu harus dimanfaatkan, diajar dan disampaikan kepada orang lain walaupun hanya sepatah kata, kerana ilmu yang menimbun kelak hanya akan merugikan"
Kongsikanlah ilmu-ilmu yang ada di sini dengan seadanya NAMUN semua gambar adalah Hak Milik Peribadi Keluarga Rose@QasehNurlisa.

Translator

Friday, January 31, 2014

Kek Rainbow aka Pelangi Ceria

Assalamualaikum. Moga hari ini lebih baik dar semalam dan semalam lebih baik dari hari sebelumnya.InsyaAllah.Sama-samalah kita berdoa ye. N3 ari ni dah lama dibuat tapi macam biasalah tidak berkesempatan nak posting.Tak yahlah citer panjang-panjang tentang sebab-musababnya..nanti ada yang kata a..l..a..s..a..n. Memang betulpun alasan tapi betul2 sibuk.Ha..ha..kan dah mula nak senaraikan alasan. Jadi, tak mo cakap pasal tulah. Semangat betul nak kongsi pasal kek rainbow aka pelangi ni.Kali pertama buat setelah malas berpanjangan.Semangat kembali berkobar bila oven Zanussiku dibuka penutup berendanya setelah sekian kalinya he2.Maka, bermulalah kembali aktiviti mengekek,mengepuf,mengcupcake ...Ya Allah hai.Rosak bahasa.Mintak ampun maaf ye.Tak berniatpun camtu.
Apepun mohon dari Rahel yang cun agar saya dapat kongsikan di sini ye.Link Rahel saya dah letak di bawah sebagai tanda terima kasih dan ingatan.Salam ukhwah juga buat chef tersohor Noraini Zakaria.Mohon saya kongsikan moga lebih banyak keberkatannya.





Setelah dipotong untuk dikongsi bersama kawan2 ibu,bapa dan anak-anak.Pakej tu..

Rainbow Cake/Kek Pelangi
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria

Oleh : Rahel
Olahan : Rose@QasehNurlisa


Bahan bahan:

250g mentega

220g tepung kek (ayak dg 1 sk baking powder)

200g gula kaster

4 biji telur gred A

5 sudu besar air susu (Rose guna susu segar)

1 sudu kecil esen vanilla

Pewarna yang disukai



Cara cara:

Griskan acuan bulat 8"(Jika nak tinggi gunakan acuan 6"atau 7") Lapiskan dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 170"C.


Pukul mentega dan gula kaster dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.

Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.

Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan esen vanila. Gaul hingga rata.

Bahagi adunan kepada 7 bahagian. Warnakan mengikut warna yang disukai. Bakar adunan selapis demi selapis selama 20 minit.
Ingat ye.Bakar selapis demi selapis..sejukkan dahulu sebelum digabung



Setelah kek masak, biarkan sejuk baru hias dengan krim mentega.




Nota:

Rose guna loyang 8 inci bentuk persegi (6 warna)menggunakan 1 ½ adunan. Kalau mahu 7 warna guna 2 adunan. Jika loyang 9 inci, 2 adunan dan 6 warna.





Krim Mentega

Sumber: Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria



150gm mentega

350gm krimwell

180gm sirap gula/susu krimer manis

3 sudu besar gula aising



Cara:

Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.


Masukkan sirap gula/susu krimer manis dan gula aising.
Pukul lagi hingga sebati. Siap untuk digunakan.








No comments:

Post a Comment

Silakan