Swirl atas cup cake tu cheese+whipping cream yang dipukul sedikit.Jika tidak suka,boleh je paipkan sedikit kastard yang dibuat untuk inti dalam tadi ok
Tekstur atas cup cake mengeras sedikit mungkin kerana suhu oven terlalu kuat
Hokkaido Chiffon Cup Cake
Sumber:Suzie Saufi, Rahel
Olahan : Rose@QasehNurlisa
Bahan A:
4 biji putih telur
1 st garam
80g gula halus
*putar sehingga menjadi kental (meringue)
Bahan B:
4 biji kuning telur
30g gula kastor
1 st esen vanila
40ml minyak jagung
40ml susu segar
Bahan C:
55g tepung kek
20g tepung custard
1 st baking powder
Cara-cara:
1.Ayak tepung kek,tepung custard dan baking powder.
2.Pukul kuning telur dan gula hingga kembang.
3.Masukkan minyak dan susu segar.
4.Masukkan tepung dan gaul sebati.
5.Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6.Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh (80% cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan - gelembung udara di dalam kek).
7.Bakar pada suhu 170'C selama 15 minit atau sehingga masak kekuningan.
Bahan Custard:
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
*Satukan bahan dan masak hingga adunan pekat dan berkilat (masak atas double boiler).
*Bancuh tepung dg 50ml susu segar dahulu baru satukan semua bahan.
*Sentiasa mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin.
*Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.
*Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah2 kek.Cucuk noozle ke dalam dan picit.
No comments:
Post a Comment
Silakan